ТВЕРЕЗЕ ДУБНО

Головна | Реєстрація | Вхід
Четвер, 28.03.2024, 12:01
Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту
Наше опитування
Чи вживаєте ви алкоголь?
Всього відповідей: 82
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Статистика №2
Головна » 2011 » Жовтень » 31 » В Україні ризик алкоголізму найвищий в Європі
17:11
В Україні ризик алкоголізму найвищий в Європі
   Згідно з даними, які нещодавно оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров'я, Україна - на 5 місці у світі за рівнем вживання алкоголю на душу населення. Перед у тому рейтингу веде Молдова, але Україну й Росію назвали серед країн з найбільшим ризиком пияцтва в Європі.
   З-поміж усіх країн Європи лише Україна і Росія мають найвищий (5 балів) показник ризику захворювань, пов'язаних з вживанням алкоголю.
   Німецький Der Spiegel нещодавно написав, що в жодній європейській країні не палять і не п’ють так багато, як в Україні, і починається це, як йдеться у часописі, зі шкільного віку. Досить жорсткої заборони на рекламу алкогольної продукції виявляється недостатньо для зміни менталітету, йдеться далі у статті, а саму боротьбу зі споживанням алкоголю і тютюну в Україні названо "безнадійною".
   Останніми роками немає ніякого зростання алкогольних показників. Але відбуваються структурні зміни серед споживачів і у споживанні - зростає кількість алкогольних напоїв, які вживаються дітьми
   Анатолій Вієвський, МОЗ України
   Водночас головний нарколог міністерства охорони здоров’я Анатолій Вієвський в інтерв'ю Бі-Бі-Сі твердить, що Україна, за рівнем споживання алкоголю не надто відрізняється, скажімо, від Німеччини. Утім, за його словами, в Україні дійсно зростає вживання міцних алкогольних напоїв підлітками:
   "Ми є країною середньо-високого рівня вживання алкоголю. Це приблизно 12 літрів на душу населення. Німеччина має практично такий самий рівень споживання. Останніми роками немає ніякого зростання алкогольних показників. Вони знаходяться останні 5 років приблизно на одному рівні. Але відбуваються структурні зміни серед споживачів і у споживанні - зростає кількість алкогольних напоїв, які вживаються дітьми. Не на багато, але твердо".
У британському Уельсі, за даними медиків, алкоголь щотижня вживає приблизно половина 15-літніх. Лікарі кажуть, що 20 років тому підлітки у віці від 11 до 15 років споживали алкоголь там удвічі менше.
   Така ситуація змусила британських лікарів у своїх офіційних настановах відійти від спроб обмежити доступ підлітків до алкоголю й видати рекомендації про те, що дітям до 15-ти не слід дозволяти пити взагалі, навіть під наглядом батьків.      Головний лікар Уельсу Тоні Джуел пояснює чому:
   "Ми змушені провести цю риску - 15 років. До цього віку ми знаємо абсолютно точно, що тіло та мозок усе ще розвиваються і алкоголь - це токсична речовина, яка може вплинути на мозковий розвиток, може вразити печінку, кістки і гормони."
   Сер Лаям Дональдсон, який обіймав посаду головного державного лікаря Великої Британії та опікувався питанням зниження споживання алкоголю, вважає, що на діти копіюють те, що бачать серед дорослих:
   На дітей дуже впливають рольові моделі. І якщо вони бачать своїх батьків чи інших членів сім’ї п’яними, вони розуміють, що це соціально нормальна поведінка.
   Сер Лаям Дональдсон, екс-головний лікар Британії
   "На дітей дуже впливають рольові моделі. І якщо вони бачать своїх батьків чи інших членів сім’ї п’яними, вони розуміють, що це соціально нормальна поведінка".
   Анатолій Вієвський також говорить про проблему ставлення українських батьків до споживання алкоголю їхніми дітьми:
   "Майже 70, навіть більше відсотків перших вживань алкоголю дітьми - це вживання, які відбулися з дозволу батьків. Це дуже поганий показник. В Європі є ще країни, де 60%. Але ми тут, на жаль, серед європейських лідерів, які просто не розуміють, що дозвіл батьків - це індульгенція по суті для того, щоб вживати алкоголь будь-де і надалі".
   Я живу під Києвом, і мені варто із зупинки автобуса пройти додому, побачити людей, які щось купують на базарчику, особливо чоловіків, – ситуація жахлива. Я буваю за кордоном і мені є з чим порівняти
   Артем Ступаков, "Твереза Україна"
   Водночас, за нещодавно оприлюдненими даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), алкоголь є причиною майже 4% всіх смертей у світі. Від зловживання спиртним гине більше людей, ніж від СНІДу, туберкульозу і воєн. За даними ВООЗ, Україна - серед країн з найвищим рівень смертності в результаті вживання алкоголю.
   Координатор громадського об’єднання "Твереза Україна" Артем Ступаков в інтерв'ю БІ-Бі-Сі висловив думку, що через алкоголь українці не просто вмирають, а "вироджуються":
   "Особливість ситуації в тому, що рівень споживання алкоголю означає масову дебілізацію населення. Інтелектуальний, фізичний, духовний, моральний рівень – низькі як ніколи. Я живу під Києвом, і мені варто із зупинки автобуса пройти додому, побачити людей, які щось купують на базарчику, особливо чоловіків, – ситуація жахлива. Я буваю за кордоном і мені є з чим порівняти. Від ВООЗ йшла мова приблизно про 15 літрів на душу населення. Коли рівень вживання алкоголю 1 літр абсолютного спирту за рік на душу населення – це означає, що суспільство не здатне розуміти і реагувати на процеси, які відбуваються в країні. Коли 8 літрів – це означає виродження, незворотній процес. А у нас - 15".
   За словами Артема Ступакова, є дані, згідно з якими найбільше п'ють на Чернігівщині.
   "У Чернігівській області - більше жінок, ніж у будь-яких інших областях, якщо співставляти жінок до чоловіків. І головний чинник – це алкоголь."
   З даними ВООЗ, 2,5 млн людей у світі щороку помирає від хвороб, пов'язаних із вживанням алкоголю. З алкоголем пов'язують 4% смертей у світі. Зокрема, 320 тисяч молодих людей віком від 15 до 29 років.

Вживання алкоголю літрів/душу населення

  1. Молдова 18,2 
  2. Чехія 16,5
  3. Угорщина 16,3
  4. Росія 15,8
  5. Україна 15,6
  6. Естонія 15,6
  7. Андорра 15,5
  8. Румунія 15,3
  9. Словенія 15,2
  10. Білорусь 15,1
  11. Ірландія 14,4
  12. Британія 13,4 (дані ВООЗ, 2005р.)




Категорія: Шкідливість алкоголю | Переглядів: 616 | Додав: xXx | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Погода
Дубно
Архів записів
Друзі сайту
НАША ГРУПА ВКОНТАКТІ





ПРАВДА

ТВЕРЕЗЕ ДУБНО |